شناسه خبر : 27461
یکشنبه 25 خرداد 1393 , 14:41
اشتراک گذاری در :
عکس روز

برای آنهایی که می توانند روزه بگیرند

سعیده نام آور( کارشناس تغذیه و رژیم درمانی)- با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و ایامی که برخی در آن روزه مستحبی می گیرند، بر آن شدیم تا نکاتی را درباره روزه داری بیان کنیم .

خداوند روزه را واجب کرد تا بدن ما در این سی روز استراحت کند و تصفیه خونی و استراحت کبد و معده در بدن به بهترین نحو اتفاق بیفتد. تمامی دانشمندان غیر مسلمان در تحقیقاتشان به این موضوع رسیده اند که سی روزی که روزه برای مسلمانان در نظر گرفته شده، بسیار در سلامتی تأثیر دارد.

آنچه مهم است روزه داری بدون عوارض و در سلامت کامل است یعنی تلاش کنیم که در این ماه میهمانی خدا، ضیافتی سالم را پشت سر بگذاریم. برای همین ابتدا باید بدانیم که می توانیم روزه بگیریم یا نه! اگر می توانید به نکاتی که در پیش است توجه نمائید.

* جانبازانی که دچارعوارض قلبی هستند به دلیل زمان منظم داروها و عوارض ناشی از کم آبی روی قلب اجازه گرفتن روزه را ندارند.

* جانبازان قطع نخاعی که عموما" به دلیل نشستن روی چرخ دچار فشار خون بالا و نارسایی کلیه در مراحل مختلف و یا یبوست و سنگ کلیه هستند نیز به دلیل عدم توانایی نوشیدن آب کافی در طول روز، بهتر است روزه نگیرند.

* جانبازانی که به دیابت دچار هستند هم اگر زمان داروهای کاهنده قندشان در بین روز است و از طرف دیگر احتمال افت قند خون را دارند، بهتر است که بدون اجازه پزشک روزه نگیرند.

* جانبازان یا آزادگانی که دچار یبوست شدید و بواسیر هستند و در اثر بی حرکتی روده در طول روز به دلیل بی غذایی و به خصوص تشنگی بیماریشان تشدید شده و منجر به خونریزی یا درد مقعد می شوند حتما" با نظر پزشک خود روزه بگیرند.

* جانبازان یا افرادی که دچار کمبود وزن شدید و کم خونی شدید و ضعف بیش از اندازه هستند نیز در صورت امکان روزه بگیرند.

* حکم روزه به این صورت است که روزه برای سلامتی ست. اگر فردی با روزه دچار بیماری ای شود یا بیماری او تشدید شود، روزه برای او حرام است و نه تنها ثواب ندارد بلکه گناه است.


* اگر ایثارگران گرامی و خانواده هایشان قدرت گرفتن روزه را داشتند به نکات زیر توجه کنند:

1. روزهای طولانی و فرصت کم برای نوشیدن مایعات، کم آبی را در پی دارد. نوشیدن آب، انواع شربت ها مثل آبلیمو و خاک شیر که خنک کننده هستند، دمکرده های گیاهی غیر از چای که آب بدن را دفع می کند، نوشیدن آب جوش به جای چای، نوشیدن دوغ کم نمک، شیر 1تا 2 لیوان در روز، در فاصله افطار تا سحر می تواند مایعات بدن را تأمین کند.

2. چون روده در طول روز به اصطلاح خشک می شود و حرکتی ندارد، نوشیدن شیر گرم و آب کافی و استفاده از روغن زیتون و خاک شیر به عنوان ملین، از دچار شدن افراد به یبوست در حین روزه داری جلوگیری می کند.

3. مصرف وعده غذایی کامل( غلات و پروتئین ها) در سحر به داشتن توان بدنی در طول روز کمک می کند و باعث می شود که نه معده آسیب ببیند و نه فرد انرژی کم بیاورد. به خصوص که ما در این ماه میهمانی هایی هم برای افطار ترتیب می دهیم و چه خوب است که برای فعالیت هایمان انرژی کافی در بدن داشته باشیم.

4. باز کردن افطار با یک لیوان مایع گرم و خرما توصیه شده است تا هم مسیر دستگاه گوارش به مایع گرم نرم شود و باز شده و خرما هم قند خون را به شکل مناسبی افزایش دهد.


5. دیر بودن زمان افطار یعنی نزدیک ساعت 9 شب باعث می شود که نتوانیم افطار و شام را از هم جدا کنیم اما به یاد داشته باشید هرچه کالری غذای شام و افطار را از هم جداگانه تر استفاده کنید به نفع سلامتی شماست. یعنی در اصل در وعده افطار که شام هم حسوب می شود به هیچ وجه پرخوری نکنید.

6. وعده افطار مثل صبحانه با یک غدای حاوی نان و یک سوپ یا آش سبک در نظر گرفته شود، بهتر است. افرادی که در افطار پس از خوردن این مواد غذایی یک شام جداگانه هم می خورند هیچ کمکی به استراحت دستگاه گوارش خود نکرده و پس از ماه رمضان دچار اضافه وزن بیشتری می شوند.

7. افرادی که فکر می کنند با خوردن بیش از اندازه مواد غذایی در سحر به قدرت و توان خود کمک می کنند سخت در اشتباهند چون شما هرچقدر هم غذا بخورید کم یا زیاد، حداکثر تا 4 ساعت بعد از معده شما خارج می شود. سحری را به اندازه بخورید نه کم نه زیاد. چون افراد بی اشتها هم دچار کمبود انرژی خواهند شد و روزه های سختی را در پیش خواهند داشت.

8. مصرف 2 تا 4 واحد میوه پس از افطار ضروری ست چرا که میوه هم با فیبر خود، اجازه یبوست را به بدن نمی دهد هم با ویتامین های خود اجازه ضعیف شدن را و هم با آب کافی خود می تواند از کم آبی جلوگیری کند.

9. کم آبی عوارض زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به یبوست، اختلال اعصاب و پرخاشگری، مشکلات کلیه و سنگ کلیه، فشار خون و ...اشاره کرد. اگر در ساعات نزدیک افطار احساس کم حصلگی می کنید، طبیعی ست. خود را با کاری سرگرم کنید و اجازه ندهید کم آبی شما را بداخلاق کند!

10. از مصرف منابع کافئین دار مثل چای و قهوه و نسکافه و کاکائو، فست فودها مثل سوسی و کالباس با نمک زیاد، غذاهای شور که احساس تشنگی ایجاد می کند، غذاهای چرب که رفلاکس ایجاد می کند و خوراکی های کاذب در فواصل روزه داری خودداری کنید.

اینستاگرام
باسلام , وسپاس از توصیه ها وتذکرات وتوضیحات اتان.رهنمودها ,چون گذشته ,بسیار ارزشمندو مفید واموزنده است.متشکرم.
سلام،نمیدانم شما چه مجوزی دارید که اینگونه حکم شرعی کلی صادر میکنید.
برادر سلام
اینجانب به هیچ وجه حکمی جهت روزه گرفتن کسی ندادم تنها آنچه از نظر علمی می دانستم را در اختیارتان گذاشتم. حکم روزه هر فرد را پزشکش مشخص می کند و مرجع تقلیدش
باتشکر
غذای افطار:

بهترین غذای افطار شیرینی جات طبیعی است که خداوند متعال از آن ها بعنوان شفا و رزق حسن نام می برد! زیرا اگر بخواهیم به مساله علمی آن بپردازیم مساله بسیار جالب خواهد شد!
زندگی و حیات انسان و تصمیم گیری وی با مغز می باشد ، که غذای مغز گلوکز خالص است. خداوند متعال در رزق حسن این نوع قند ها را قرار داده است که انسان مومن به زحمت نیفتد و بتواند براحتی راه حق و حقیقت را بپیماید!
در ماه مبارک رمضان بیشترین چیزی که مصرف می شود قند است ، زیرا بر اثر سوختن قند است که نیرو و انرژی تولید می شود ، پس بهتر است که برای تجدید قوای از دست رفته از این نوع غذاها استفاده کرد.
مساله مهم : اگر شما روزه دار گرامی در این ماه از عسل استفاده کنید ، شگفتی خواهید دید و بهتر است که آن را بصورت شربت و با یک عدد لیمو ترش تازه و چند تکه یخ مورد استفاده قرار دهید و یک لیوان از آن را بمدت 3 تا 5 دقیقه مصرف نمائید. جالب توجه این که برای جذب قند عسل بدن آدمی نیاز به انسولین ندارد.
ولی شما روزه دار گرامی برای افطار کردن روزه از بامیه و زولبیا و چای شیرین و پنیر و بیشتر از آش رشته و کشک استفاده می کنید! چه خبر است؟ ماه امساک است و ماه مبارک، نه ماه حرام!
چند ساعتی که معده مشغول رتق و فتق امور بوده هنوز استراحت نکرده دوباره او را سرکار می گذارید ، انصاف داشته باشید حداقل به این اندام ظلم نکنید و کمی استراحت به او بدهید ، خدا را خوش نمی آید ، باور کنید.
روزه را با عسل و یا خرما و یا با انگور رسیده و شیرین افطار کنید ، نه با غذاهای مصیبت بار، به خود رحم کنید!
حسن ماه مبارک این است که از غذاهای مبارک استفاده کنیم (رزق حسن) و به کمترین بسنده کنیم و سعی کنیم که سالی یک ماه به سیستم گوارش استراحت بدهیم و با خدا و رسول و قرآن و ائمه باشیم ، خداوند در معده های پر جائی ندارد ، باور کنید. هنوز غذا از گلو پائین نرفته چائی لیوان ، لیوان میل شده و بعد از آن سیگار دود می شود.

غذای سحر:

بهتر است سحر کمی زودتر بیدار شوید و یک لیوان آب خنک میل کنید. حدود یک ربع بعد از غذاهای گیاهی خام یا پخته استفاده کنید. مانند: سالاد فصل + 2 قاشق غذاخوری جوانه گندم + لیمو ترش تازه و روغن زیتون و آن را خوب بجوید هر لقمه 40 تا 50 بار، سپس به مقدار کمی غذای پخته گیاهی مانند: انواع پلو و خورشت گیاهی به جای گوشت از قارچ استفاده شود.، 2 قاشق کمتر میل شود بطوری که نیم ساعت قبل از اذان غذا خوردن تمام شود، یک دقیقه قبل از اذان یک لیوان آب میل شود.
غذائی دیگر: مقداری میوه و مغز بادام خام و تعدادی انجیر خشک خوب جویده شود و 1 تا 2 لیوان آب خنک نیز میل شود.
تذکر مهم: اکثر روزه داران گرامی به خاطر این که گرسنه نشوند ولع خوردن پیدا می کنند، در حالی که بدن انسان به این همه غذا نیاز ندارد! یکی از علت های پر خوری ترس از گرسنگی است، که خداوند در این مورد بیان جالبی دارد که می فرماید: سوره طه آیه (81) : از غذاهای حلال و طیب تناول کنید ولی در آن زیاده روی (پر خوری) نکنید که مورد خشم و غضب الهی قرار خواهید گرفت و به ورطه هلاکت خواهید افتاد!!!
در این ماه باید کمی امساک کرد و با تقویت روح و روان می توان با حداقل غذا سیر شد و به تفکرات و تحقیقات ادامه داد، ولی متاسفانه در این ماه اکثریت مردم به مرغ و گوشت هجوم برده و معده های خود را انبار می کنند، در حالی که در ماه مبارک رمضان قضیه باید عکس باشد.
در وقت سحر می توان با چند عدد خرما یا انجیر و یک عدد میوه روز را سپری کرد و در صورت استفاده از فرآورده های حیوانی به حداقل قناعت کرد.
مساله مهم: در این ماه بهتر است که از عسل و لیمو ترش تاره و یخ استفاده کرد و از ماست و دوغ دوری کرد.
زیرا بهترین غذای مغز عسل بوده و می تواند به تفکر کمک کند ولی ماست فعالیت های مغزی را به حداقل می رساند.
مساله مهم: بهتر است که بعد میل کردن سحری بخواب نروید که عوارض بسیار بدی متوجه شما خواهد شد. در این ماه سعی کنید که بیشتر امساک کنید تا پر خوری!
نظری بگذارید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
مقدار صحیح است
مقدار صحیح وارد کنید
بدون ویرایش از شما
آخرین اخبار
تبلیغ کانال فاش در ایتابنر بیمه دیفتح‌الفتوحصندوق همیاریخبرنگار افتخاری فاش نیوز شویدمشاوره و مشاوره تغذیه ویژه ایثارگرانسایت جمعیت جانبازان انقلاب اسلامیانتشارات حدیث قلماساسنامه انجمن جانبازان نخاعیlogo-samandehi